woensdag 1 juli 2015

Dag 12. Les vents. (66km)

We zitten in de schaduw op een terrasje in Les Vans. Voor de gelegenheid heb ik in de titel de naam aangepast naar "Les Vents", de winden. Wat een geluk dat we ervoor gekozen hebben om het moeilijkste stuk van de dag te overbruggen met een bus. Met deze winden hadden we nooit op tijd aangekomen op de eindbestemming. Om kwart voor acht gaat onze fiets in de bak acherin en een uur later staan we in Langonge. We hebben zo 80km en vele hoogtemeters gewonnen.  We rijden nu eerst over een hoogplateau waar de wind vrij spel heeft. Het is alsof alle Afrikanen tegelijkertijd naar het noorder zitten te blazen. Een hete wind uit het zuiden zorgt ervoor dat we zelfs om bergaf te rijden hard moeten duwen. We doen over 21km een anderhalf uur.
Plots staan we op een keerpunt. Een smal wegje brengt ons in een bos. Iets verder breekt dit open en gaapt een diepe vallei voor ons. Welkom in de Ardèche. De wind blaast hier iets minder en het gaat stevig bergaf. We doen het echter rustig aan zodat we kunnen genieten van de mooie natuur. We rijden langs verschillende stuwmeertjes en talloze piepkleine dorpjes die als arendsnesten op de bergflank verankerd zijn. Picknicken doen we onder kastanjebomen. Dat is hier zowat de nationale vrucht. Iedere bakker heeft wel brood of taart met kastanjes.
In Les Vans nemen we intrek in een oud klooster (toch op bedevaart?) dat nu dienst doet als hotel. De kamertjes zijn klein maar de tuin is heel gezellig. Straks volgt het cullinair hoogtepunt van deze reis. Piet Huysentruyt, onze Vlaamse sterrenchef en TV-kok begon hier in Les Vans een aantal jaren geleden een nieuwe avontuur. Hij opende het restaurant Likoké en behaalde al snel een Michelin-ster. We gaan er onze voetjes onder tafel schuiven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten