zaterdag 20 juni 2015

Dag 1. Naar Lavaux St.Anne. (128km)


De dag is nog jong als wij ons been over de fiets zwaaien en aan onze tocht beginnen. Het heeft vanacht geregent maar nu doorprikken de eerste zonnestralen de witte wolken. Dankzij de nachtelijke regen zit de lucht nu vol zuurstof. Last van tegenwind hebben we niet want de weinige wind die er is, streelt onze rug. Een leeuwerik wenst ons al kwetterend hoog boven de velden een goede reis.
Vanaf Hoegaarden volgen we een oude spoorbedding tot Namen. Af en toe een loper en een enkele fietser kruisen onze weg maar voor de rest lijkt iedereen nog te slapen. Tot we in Namen aankomen. Daar is het druk in de straten en pleintjes en bij de bakker. De lekkere koeken waren het wachten wel waard. Via de promenade langs de Maas rijden we geheel verkeersvrij en vlak door tot Dinant. Het is middag eer we daar zijn en we nuttigen er onze picknick aan de oevers van de Maas met zicht op de stad en de citadel erboven. 

Iets verder, in Anseremme begint het echte Ardennenwerk. De ene kuitenbijter wisselt de andere af. Gelukkig is het af en toe ook genieten op een breedlopende bergaf. In Celles, een klein maar heel pittoresk dorpje, houden we halt aan een terrasje.
Nog een heuvel verder komen we aan in Lavaux St.Anne. Het is een klein dorpje maar er staat wel een prachtig kasteel. Eerst was dit een versterkte burcht maar in rustiger tijden zijn er verfraaiingen aangebracht. Vanaf 1937 is men het beginnen restaureren waardoor het nu een bezoekje waard is. 

Dit dorp is ons einddoel voor vandaag. Onze eerste fietsdag is goed verlopen, zonder een druppel regen. We gaan ons belonen met een gastronomisch diner hier in het hotel. 

Bierbeek, Hoegaarden, Leffe, Blanche de Namur.... Het is duidelijk dat we in een bierlandje wonen. Morgen zetten we de kroon op het werk voor we ons landje verlaten. Orval rijd je toch niet zomaar voorbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten