zondag 28 juni 2015

Dag 9. De heuvels in. (132km).

Iedereen in het hotel slaapt nog als wij aan het ontbijt staan. Het is zondag voor iets. Zoals nogal veel Belgen doen op zondag gaan wij fietsen. Vandaag geen wolkje aan de hemel en het zal zo blijven.  Zo een schitterende dag hadden we nog niet op deze reis. We rijden door een lieflijk landschap. Graanvelden zijn hier nauwelijks. We rijden langs weiden die zijn geborduurd met hagen en bomen. In de weiden staan witte koeien ons aan te gapen. Dat blijken Charolais te zijn. Men zegge dat ze uitstekend vlees produceren. We krijgen onze eerste col voorgeschoteld. Col de La Croix, ongeveer driehonderd hoogtemeters klimmen. Eenmaal boven is het... nog verder klimmen. Een rustige weg brengt ons naar de afdaling die ook niet steeds naar beneden gaat. In Charlieu willen we de mooie abdij bezoeken. Spijtig genoeg hanteren ze hier nog een middagsluiting en die begint vijf minuten nadat wij aankomen. Niet dus. Uiteindelijk belanden we aan de oevers van de Loire. Nu is het echt vlak rijden tot Roanne. Een doodse stad waar weinig te beleven valt. Het park doet wel dienst als rustige picknickplaats.
Vanaf hier staat er op het programma van de volgende zevendertig kilometer weinig anders dan te klimmen. Eerst gaat het geleidelijk klimmend uit de stad en langs gehuchten. Vanaf Renaison stijgt het stijgingspercentage en daalt onze snelheid. Een stuwmeer geeft ons even een intermezzo om dan gestaag verder te klimmen.
De zon brand maar gelukkig komen we hogerop in bossen terecht. De schaduw van de bomen zorgt voor de nodige afkoeling. Na twee en een half uur staan we boven. Een glooiend landschap strekt zich ver voor ons uit. We mogen nog zes kilometer dalen, ja recht naar beneden naar St.-Just. Recht naar een terrasje met appeltaart. Na 1448 meter klimmen en 1046 meter dalen is die meer dan verdient, nodig zelfs.
En toch moeten we ons vandaag nog even gewonnen geven. Onze B&B ligt in een straat die zo steil is dat we er beiden al fietsend niet op geraken. Het super vriendelijk ontvangst maakt dat weer goed. Het is de eerste keer dat we getracteerd worden met een lekker aperitief: zelf gemaakte wijn van perzik met hapjes met humus en guacamole.
Morgen staat nog een klimdag op het programma. De laatste klim tot onze bestemming beloofd heel pittig te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten