maandag 29 juni 2015

Dag 10. De hemelse stoel. (103km)

Beginnen met een afdaling over een brede weg over goed asfalt. Een uitstekende start van de rit. Het ontbijt was voorwaar nog beter. Heerlijke kersen uit de Ardèche, zelf gemaakte koekjes en confituur, zelf gemaakte musli, lekker brood, en alles bio. De uitbaatster van de chambre d'hotes doet dit overduidelijk met veel overgave.
De eerste kilometers afdaling worden snel gevolgd door een klim, naar ons gevoel te lang op een drukke weg. Wat verder mogen we toch op kleine rustige weggetjes verder. We rijden op en af in een bos. Bij het stijgen kunnen we ons goed verwarmen maar bij de afdalingen is het fris. Als we aan een lange afdaling bezig zijn moeten we toch een warmer truitje aandoen.  
Hier in Frankrijk hebben ze een rare manier om wegen te onderhouden. ze gooien er een laag grind op en wachten dan tot die vast worden gereden door auto's. Voor fietsers is het minder leuk. Bergop zorgt het voor veel weerstand. Bergaf kun je niet doorrijden want je wil heir niet op vallen. 

Voorbij het bos krijgen we een schitterend vergezicht over een lange vallei.  Het is genieten van de snelheid en het uitzicht.
Het leuke aan dit soort reizen in Frankrijk is dat we bij de picknic steeds lekkere, lokale kaas smullen. Tomme, Morbier en Comté . Alles van uitstekende kwaliteit zoals je ze bij ons enkel in een speciaalzaak vind. Voor de lunch zitten we op een pleintje in Amber. Ook hier hebben ze een eigen kaas. Een zacht smakende blauwe kaas. Hm.

Na de lunch is het 21km lichtjes stijgen over echte boerenweggetjes. Draaien en keren en putten en bulten vragen om geconcentreerd te rijden. In Dore-l'Eglisse botsen we op het mooiste romaans kerkje dat we tot nu toe zagen. Het stamt uit de 12e eeuw en er zijn later enkel twee kleine kappelletjes aan toegevoegd. Eenvoud siert. De koelte binnenin is een aangename verpozing want buiten brand de zon. In dit dorpje begint de echte klim naar La Chaise-Dieu. Volgens het boekje twaalf kilometer stevig bergop. In realiteit zijn het er vijftien om meer dan vijfhonderd hoogtemeters te winnen. Els heeft last met de warmte. Het asfalt ook want het plakt aan onze banden.
Het dorp La Chaise-Dieu dankt zijn naam aan de grote abdij. Paus Clement VI was hier broeder voordat hij ging studeren aan de Sorbonne en later paus werd in Avignon. Hij wou hier begraven worden maar niet zonder de abdij behoorlijk uit te breiden. Binnenin zijn nog restanten van mooie muurschilderingen te zien. Vooral "La danse macabre" trekt aandacht. De graftombe van Paus Clement VI staat in het midden van de kerk. De mooiste van de kunstwerken zijn echter niet te zien. Alle wandtapijten worden gerestaureerd en zullen pas binnen twee jaar terug zijn. De foto's zien er veelbelovend uit. Ook de enorme abdij wordt volop gerestaureed. 

Nadat we onze intrek genomen hebben in de B&B hebben we ook restauratiewerk te doen. Onze banden hangen vol asfalt met kiezels erin. Dat moet er spijtig genoeg af.
Wat ons zorgen baart is de weersvoorspelling. Zuid-Oost Frankrijk krijgt de komen dagen een hittegolf met temperaturen boven de 40°. Dat wordt vroeg opstaan en mogelijks ons programma veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten