zondag 21 juni 2015

Dag 2. Pittig. (99km)

Het gastronomisch etentje gisteren was van de bovenste plank. Ingrid had gelijk als ze zei dat het bij Lemonnier heerlijk is.  Het ontbijt deze morgen mocht er ook zijn. De opgedane krachten zullen we vandaag ook meer dan nodig hebben want er wacht ons een pittge tocht over de Ardennen. Vannacht heeft het terug geregend en donkere wolken dreigen ermee ons nog nat te maken. Tot elf uur blijven we gelukkig droog. De schrijver van ons boekje had gelijk. Het is constant lekker dalen om daarna stevig te klimmen. Onze versnellingen worden op hun degelijkheid getest. En onze benen ook. Wat ons wel opvalt is dat er hier overal  goede asfalt ligt. Dat bolt een stuk vlotter. Verschillende keren rijden we langs of over de Semois. Wie de Ardennen kent weet dat het hier niet plat is. In een bos is het even hobbelen over een grindweg en het begint nu ook stevig te regenen. Gelukkig niet voor lang. Een cafeetje in Herbeumont verschaft ons droog onderdak voor de picknick met een soepje en koffie. Met vernieuwde krachten en de zon op ons hoofd vallen we volgende helling aan, op weg naar Orval. De laatste zes kilometer er naartoe zijn zalig bergaf op een verlaten wegje. Eenmaal aan de abdij is het gedaan met de rust. Horden toeristen willen de abdij bezoeken en hun kratje bier meenemen. Al eeuwen geleden stond hier een abdij die in de 18e eeuw uitgroeide tot een enorm complex tot de Fransen ze tijdens de franse revolutie in 1793 volledig vernielden. Pas in de 20ste eeuw werd er een nieuwe abdij gebouwd. Wij nemen geen bier mee maar wel een kilo kaas.

Iets voorbij Orval duiken we Frankrijk binnnen alhoewel duiken niet het juiste woord is. We worden onmiddelijk met een stevig klim verwelkomt. Wat verder komen we in Avioth. Dit is een klein dorpje met nauwelijks honderd inwoners. Er staat wel een basiliek om u tegen te zeggen. Die honderd inwoners hebben aan de zijbeuk genoeg.
Nog een goede vijf kilometer en we hebben ons doel bereikt. Maar niet zonder eerst nog over een heuvel te moeten. Oef. Het was een zware fietsdag. Morgen staan iets meer kilometers op het programma maar wel vlakker. Nu gaan we eerst nog een pasta eten in en burcht bekijken in Montmedy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten