zaterdag 27 juni 2015

Dag 8. Rust in Cluny.

In 910 wordt in Cluny een abdij gesticht. Deze groeit heel snel uit tot de grootste westerse kloosterorde: de orde van Cluny. Men bouwt naast het eerste kleine kerkje een grotere. Ook die is al snel te klein en men ziet het dan groots. Op slecht 43 jaar tijd bouwt men hier de grootste kerk uit die tijd. Het schip is 30 meter hoog en 150 meter lang. Het zal tot de bouw van de Sint-Pietersbasiliek in Rome duren eer er een grotere kerk wordt gebouwd. Vanaf de 13e eeuw raakt de abdij in verval omdat de Cistercensiërs de kerkelijke macht overnemen. Het verval van de abdij versnelt in de 16e eeuw door de Godsdienstoorlogen. Met de Franse revolutie is het hek helemaal van de dam. Kloosterlingen vluchten in alle windrichtingen en de gebouwen worden verkocht. De gigantische kerk wordt getransformeerd in een steengroeve. Die stenen dienen voor de bouw van huizen en meer. Wat nu nog rest is mooi gerestaureerd en is het bezoeken waard. 

Napoleon had paarden nodig om oorlog te kunnen voeren.  Verspreid over Frankrijk stichte hij dertig koninklijke paardenfokkerijen. Hier in Cluny, op de grondvesten van de kerk en met de stenen ervan bouwt men er één van.  We krijgen een rondleiding in de stallen waar ze trots zijn op hun volbloed arabische paarden. Ook rassen die voor de oorlogen in trek waren zijn hier nog te bewonderen. Na de rondleiding krijgen we ook nog een korte dressuurdemonstratie. 

De rest van de dag vullen we met kaas kopen op de markt, terrasjes doen, ijsje eten en lekker lui rusten.
Vanaf morgen trekken we de heuvels in, richting Centraal Massief. Het wordt een afwisseling van klimmen en dalen.  Het weer blijft stabiel zomers rond de dertig graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten